
În cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor va funcţiona începând din 1 noiembrie 2005 Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
Autorităţile române spun că înfiinţarea acesteia are ca scop intensificarea luptei împotriva corupţiei din administraţia publică şi din poliţie, pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Eficientizarea luptei împotriva corupţiei
Potrivit raportului de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicităţii săptămâna trecută, lipsa unor rezultate concrete în lupta împotriva corupţiei ar putea duce la amânarea cu un an a aderării României la Uniunea Europeană.
Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, spune că DGA nu va pleca de la zero deoarece deja există peste 700 de informări trimise la Parchetul General privind fapte de corupţie în rândul angajaţilor ministerului.
În plus, Vasile Blaga spune că – deşi există mai multe instituţii anticorupţie – înfiinţarea DGA nu va duce la îngreunarea luptei, ci dimpotrivă.
Bugetul DGA pentru anul viitor este de aproximativ 3 milioane de euro.
“Am eliminat orice posibilitate de suprapunere de competenţe cu alte instituţii ale noastre,” a spus ministrul de interne.
Dl Blaga a mai explicat că “aceşti colegi au inclusiv competenţe de cercetare judiciară”, ceea ce va conduce la eficientizarea procesului de culegere a informaţiilor şi începere a urmăririi în justiţie.
“Este un mod de a lucra comparabil cu afacerile interne din Spania, Marea Britanie, sau SUA şi are ca obiect de activitate numai corupţia din interiorul Ministerului Administraţiei şi Internelor“, a mai spus ministrul afacerilor interne din România.
Lasă un răspuns